Tervetuloa karamellitehtaalle!

Yli 25 vuotta sitten avasi ovensa Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Suomen ensimmäinen aito polkagris-leipomo Namitupa. Pitkän yhteistyön perusteella Namitupa sai Ruotsin Grännasta polkakaramellien kotiseuduilta opin ja oikeuden leipoa perinteisesti käsityönä punavalkoraitaisia polkakaramelleja vuodelta 1859 peräisin olevalla salaisella reseptillä. 

Vuosien saatossa ja tuotevalikoiman laajentuessa heräsi Namituvalla intohimo ja tahto tehdä Suomen parasta salmiakkia!
Nykyään Namitupa tunnetaankin herkullisista ja jopa Salmiakki Finlandia palkituista salmiakeista.

Namituvan leipurit esittelevät karamellien valmistuksen saloja myös vierailijoille. Tehtaanmyymälästä voit lasiseinän läpi katsella karamellien leivontaa ja kokea tuulahduksen menneiden vuosikymmenten pienteollisuudesta. Myymälä on avoinna ympäri vuoden arkisin klo 9-17, kesäkaudella (15.5-15.8) sekä joulun alla (1-23.12) myös lauantaisin klo 10-14.

Haluatko varmistaa, että pääset näkemään karamellien leivontaa?
Soita ennakkoon ja varmista päivän tuotantoaikataulu. Makeisten valmistusprosessi sisältää useita eri työvaiheita.

Opastetut työnäytökset ryhmille

Namitupa käyntikohteena soveltuu kaikille ekaluokkalaisesta eläkeläiseen. Opastettu tutustuminen karamellien valmistukseen ja historiaan on hauska, herkullinen ja opettavainen kokemus niin luokkaretkeläisille kuin sokkomatkailijoille. Työnäytökseen kuuluvat tietysti myös maistiaiset karamellitaikinasta!  Ei pääsymaksua. 
Varaa työnäytös ennakkoon puh. 06-424 1912  tai hyvaa@namitupa.fi.
 
Myymälässä on tarjolla myös kahvia sekä oikeilla marjoilla ja karamelleilla maustettua herkkupehmistä!
Pullakahvit ryhmille ennakkovarauksesta. Namituvalla vierailuun on mahdollista liittää myös muuta ohjelmaa laajasta ohjelmapalveluvalikoimastamme, esimerkiksi tunnelmallinen jokiristeily. Lisätietoja ohjelmista ja risteilyistä www.kivapäivä.fi ja www.lakeusristeilyt.fi .

Ohjelmapalveluna karamellileipurin oppiin

Ohjelmapalveluna pienryhmille on mahdollisuus tulla karamellitehtaalle ”töihin” leipomaan omat karamellit karamellileipurin ohjauksessa. Ohjelma soveltuu  2-16 henkilön ryhmille. Kesto ryhmäkoon mukaan n. 1 h. Hinta 150€ sisältäen 5 hengen osallistumisen. Lisähenkilöt +16€/hlö. Hauska ja herkullinen ohjelmanumero polttareihin, tykypäiviin, synttäreihin & harrastusporukoille!

Toinen varsin suosittu vaihtoehto polttareihin, synttäreihin ja muihin juhliin on karamellienleivontasessio päivänsankarille. Päivänsankari  pääsee oikean karamellileipurin ohjauksessa valmistamaan karamelleja, jotka saa lähtiessään mukaansa. Muu seurue saa lasiseinän läpi katsella karkkimaakarin taikinointia, antaa työohjeita ja kannustaa.  Kuuman karamellimassan muokkaaminen kun ei olekaan ihan helppoa, mutta yleisölle sitäkin hauskempaa katsottavaa. Namit saa tehdä haluamaansa (tai seurueen esittämään) muotoon ja pakata mukaansa. Ohjelman kesto noin tunti. Hinta 95€.

Ohjelmapalvelut toteutettavissa myös normaalien aukioloaikojen ulkopuolella.
Tiedustelut ja varaukset hyvaa@namitupa.fi tai puh. 06 424 1912.

Mitä Ilmajoelta löytyy ryhmämatkailijoille?
Tutustu ilmajokisten yritysten valmiisiin matkailupaketteihin!

Polkakaramellien tarina


Polkakaramellien historia juontaa juurensa 1800-luvun Ruotsiin. Polkakaramellien äiti Amalia Eriksson syntyi vaatimattomiin oloihin piian ja hevosenkengittäjän tyttärenä Jönköpingissä vuonna 1824. Amalian ollessa vasta 10-vuotias menehtyivät hänen vanhempansa sekä viisi sisarusta koleraan ja orvoksi jäänyt Amalia päätyi piiaksi.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Amalia päätyi piikomaan Grännan kylään Vätternin kupeeseen. Yksinäisen ja kovia kokeneen Amalian huono onni tuntui vihdoinkin taittuneen, kun Amalia tapasi paikallisen räätälin Anders Erikssonin, rakastui ja astui avioon. Vuotta myöhemmin epäonni kuitenkin palasi. Amalia synnytti kaksoset, joista toinen syntyi kuolleena. Lisäksi vain neljä päivää synnytyksen jälkeen hänen aviomiehensä menehtyi punatautiin.

Yritteliäs ja sitkeä luonne sekä lesken asema muodostuivat Amalian sekä pienen Ida tyttären pelastukseksi. Tuohon aikaan naisten elinkeinonharjoittaminen oli rajoitettua, mutta sosiaalisista syistä myönnettiin erikoislupia. Maistraatti myönsikin leskeksi jääneelle Amalialle luvan alkaa valmistaa omin käsin polkagris – piparminttukaramelleja. Perusteluna luvan myöntämiselle oli se, että Amalia oli hyvämaineinen nainen sekä nauttinut asiaan kuuluvasti pyhät ehtoolliset.

Alkuun Amalia leipoi polkakaramelleja keittiössään vain viikonloppuisin sekä juhliin, kuten häihin, hautajaisiin ja kastetilaisuuksiin. Myymälänä toimi heidän kotinsa sali, jossa punavalkoiset polkakaramellit olivat kauniisti esillä kaapeissa ja lipastoissa. Amalia oli taitava liikenainen ja polkakaramellit keräsivät nopeasti mainetta ja kiinnostusta. Jopa Ruotsin kruununprinssi perheineen vieraili Amalian leipomossa.

Amalia kuoli v. 1923 mahtavassa 99-vuoden iässä. Tuolloin köyhästä yksinhuoltajaleskestä oli tullut polkakaramellien ansiosta yksi alueen vaikutusvaltaisimmista naisista. Tytär Ida jatkoi äitinsä polkaleipomon toimintaa kuolemaansa saakka.

Alun perin Amalian leipomo oli ollut ainut laatuaan. Polkakaramellien niittäessä suosiota myös muut Grännalaiset sokerileipurit kiinnostuivat aiheesta. Grännasta kehittyi suosittu matkakohde ja polkakaramellien sanotaankin olevan yhä Ruotsin suosituin matkamuisto. Nykypäivänä Grännassa valmistetaan vuosittain yli 10 miljoona polkatankoa.

Namitupa on ainut aito polkagrisleipomo Suomessa. Myös meidän oppi on peräisin Grännasta ja polkakaramellit valmistetaan yhä käsityönä Amalian alkuperäisellä vuodelta 1859 peräisin olevalla reseptillä perinteitä vaalien.

Tehtaanmyymälän aukioloajat
Arkisin ympäri vuoden klo 9-17
Kesäkauden ja joulun alla (15.5-15.8, 1-23.12)
 myös lauantaisin klo 10-14.
Ryhmille myös muina aikoina!

Namitupa
Kauppatie 27, 60800 Ilmajoki
puh. 06 424 1912, hyvaa@namitupa.fi

Laatutonnilogo_pieni